De Duitse verdedigingswerken liepen dwars door de stad

Op markante plekken van het tracé van de Atlantikwall van Madurodam tot in de Bomen- en Bloemenbuurt staan nu informatiepanelen, die het verhaal vertellen van de sloop van hele straten en grootscheepse evacuaties, van de tankgracht en tankmuur maar ook van de wederopbouw. Op deze website vindt u extra informatie. Bekijk hoe de Atlantikwall Den Haag blijvend heeft veranderd.

 

Nieuwe wijken langs de Haagse Beek
De bevolking van Den Haag groeide hard in de eerste decennia van de vorige eeuw, met name door de komst van Indischgasten en renteniers uit andere plaatsen. De bebouwing reikte al snel tot aan het vissersdorp Scheveningen en rukte langs de Haagse Beek op in de richting van Kijkduin. Op ‘het zand’ vonden vooral de middenklasse en welgestelden een plek.

 

De Haagse Beek verandert in een tankgracht
Het waren deze jonge wijken op het zand die het meest leden onder de aanleg van de Atlantikwall. De Haagse Beek werd onderdeel van een tientallen meters brede tankgracht met schootsveld in de richting van het stadscentrum. Hele straten verdwenen van de kaart. Andere werden ontruimd en tot verboden gebied verklaard.

 

Grootse plannen voor de wederopbouw
In opdracht van de gemeente Den Haag maakte architect W.M. Dudok een wederopbouwplan. Op zijn tekentafel ontstonden op het tracé van de tankgracht een brede verbindingsweg en een ambitieuze cultuurwijk. Met de realisatie waren vele jaren gemoeid. In die periode groeiden de verschillen tussen hetgeen Dudok had bedacht en wat er daadwerkelijk werd gebouwd.

 

Download een uitgebreide routebeschrijving

Begin de route bij Madurodam (4 MB)

Begin de route bij de Goudsbloemlaan (4 MB)

 

Rondleiding met gids
Meer Atlantikwall? Rondwandeling onder leiding van een gids? Het Gilde Den Haag heeft een Bunkerwandeling op het programma.

 

 

ShareThis