Toegang tot het Catshuis
?
Toegang tot het Catshuis, Adriaan Goekooplaan. Foto: Marie-II

Het Catshuis heeft geluk gehad

Adriaan Goekooplaan 10

Ook het Catshuis stond op de nominatie om te worden gesloopt om ruimte te maken voor de Atlantikwall, maar door de Duitse autoriteiten te wijzen op het historisch belang van het landhuis wist eigenaar Adriaan Goekoop dat te voorkomen.

Nu is het ommuurde terrein rond het voormalige verblijf van dichter-staatsman Jacob Cats het enige dat op deze plek aan de vooroorlogse situatie herinnert.

129 villa's gesloopt

Voor de aanleg van de Atlantikwall keek je van de oprijlaan van het Catshuis uit over een groenstrook aan weerszijden van de Haagse Beek. Deze groenstrook vormde het midden van de Cornelis de Wittlaan, die de Johan de Wittlaan met de Stadhouderslaan verbond. De Johan de Wittlaan liep achter het Gemeentemuseum langs en verbond de stadszijde van villawijk Zorgvliet met die aan de kant van het Statenkwartier. In de wijk woonden met name Rotterdamse bankiers, industriëlen en havenbaronnen en mensen die hun kapitaal in Nederlands-Indië hadden verdiend. Van alle villa’s in Zorgvliet gingen er ten gevolge van de aanleg van de Atlantikwall 129 tegen de vlakte.

naar boven