Vanuit dit kantoorpand werd de opvang van evacués geregeld
R.J. Schimmelpennincklaan 3
De ingang van de wijk Zorgvliet wordt nog steeds gedomineerd door twee markante gebouwen: de kantoorvilla Insulinde uit 1917 en het daarachter gelegen pand van het voormalige woonhotel Zorgvliet uit 1926. Beide panden weerspiegelen de felle discussies tussen projectontwikkelaars en de gemeente over wat passend werd geacht in een villapark.
Zowel een als villa ‘vermomd’ kantoor als een modern ogend flatgebouw werden uiteindelijk toegelaten.Veel bewoners van de villawijk Zorgvliet hadden, zo blijkt wel uit de namen van veel villa’s, Indische connecties. Ze hadden daar plantages of belangen in de oliewinning. De opdrachtgevers voor de bouw van Insuline waren groot geworden in de suiker.
Berichtendienst en evacuatiebureau
Villa Insulinde staat aan de tweesprong die de overgang markeert van het door de Duitse bezetter gesloopte deel van de villawijk Zorgvliet naar het deel dat behouden is gebleven. Zoals met veel van de grotere villa’s gebeurde, werd de kantoorvilla door de Duitse bezetter gevorderd voor de huisvesting van de nieuwsdienst van de door hen geïntroduceerde staatsomroep: de Berichtendienst Nederlandschen Omroep, die deze taak van het Algemeen Nederlands Persbureau ANP overnam.
Toen de Duitse bezetter met de aanleg van de Atlantikwall begon en grote delen van de Haagse en Zuid-Hollandse kust werden ontruimd, verhuisde de Berichtendienst naar Hilversum. In de villa kwam het Gewestelijk Evacuatiebureau Zuid-Holland, dat verantwoordelijk was voor de regionale opvang van mensen die vanwege de aanleg van de verdedigingswerken hun huis moesten verlaten.
Na de bevrijding regelde dezelfde organisatie vanuit dit pand onder meer de terugkeer van de evacués, nu onder de naam Provinciaal Bureau Verzorging Oorlogsslachtoffers. Later, tot 2013, hield de Raad voor Cultuur kantoor in het pand.