Bunker verbouwd tot woning
?
villa is La Défense, Badhuisweg 139a. Foto: Roel Wijnants

Wonen bovenop een bunker

Badhuisweg 139a

Aan de Badhuisweg 139a bevindt zich een voormalige munitiebunker met bovenop een villa, daterend uit 2007. De naam van de villa is La Défense (‘De Verdediging’). De munitiebunker maakt onderdeel uit van bunkercomplex aan de Badhuisweg. In dit complex bevond zich het commandocentrum van de Vesting Scheveningen.

De munitiebunker heeft muren van 3 meter dik en een dak van 3,5 meter dik. Binnenin is de bunker verdeeld in langwerpige ruimtes en enkele kleinere ruimtes, ook van elkaar gescheiden met dikke betonnen muren. Daardoor konden de verschillende soorten munitie gescheiden en veilig worden opgeslagen.

Aan de buitenzijde van de bunker waren op het beton ramen en deuren geschilderd. Zo moest de bunker zoveel mogelijk lijken op de villa’s eromheen. Na de oorlog kwam de bunker in handen van de Nederlandse defensie. In de jaren van de Koude Oorlog was hij in gebruik als telefoon- en telexcentrale en ook voor de opslag van munitie.

In Den Haag zijn nog drie andere munitiebunkers van hetzelfde type FL 246 gebouwd, die allemaal nog bestaan. Een van de verklaringen hiervoor is dat de dikke muren van de bunkers het te kostbaar maakte om ze te slopen.

naar boven