Tankgracht Clingendael
?
Tankgracht Clingendael

Regeringscentrum van bezet Nederland

Langs landgoed Clingendael

Je rijdt hier langs de tankgracht die in opdracht van nazi-Duitsland langs landgoed Clingendael, het regeringscentrum van het bezette Nederland, werd gegraven.

Van 1940 tot 1945 was Seyss Inquart rijkscommissaris van het door de Duitsers bezette Nederland. Seyss-Inquart was een begaafde Oostenrijkse jurist. Hij liep mank, iets waarvoor hij gedurende de oorlog steeds meer om bespot werd. Seyss-Inquart woonde op het landgoed Clingendael te Wassenaar. Hij liet de nodige aanpassingen doen op het landgoed. Zo werden de grafstenen van de historische hondenbegraafplaats platgelegd, uit angst voor sluipschutters. Hij liet naast de villa echter vooral een commandobunker bouwen, vermomd als boerderij. De fietsroute voert er straks langs. 

Den Haag was het regeringscentrum en daarmee het  symbool van de macht en daarom was het belangrijk dat Seyss Inqart hier bleef. Op Clingendael werden veel officiële ontvangsten geregeld, zo kwamen onder andere Hans Rauter en Heinrich Himmler op bezoek. Er was ook ruimte voor ontspanning. ’s Winters werd er op de vijvers geschaatst en in de zomer werd er getennist. De residentie werd ook ingezet voor propaganda. De Hitlerjugend en de Nationale Jeugdstorm gaven in de tuin shows met hun gymnastische kwaliteiten. En oorlogsgewonden kregen er ook een ontvanst.

Nu is er het Nederlands Instituut  voor Internationale Betrekkingen in gehuisvest.

naar boven