De Pier van Scheveningen
?
Foto: Dennis Burger / CC

Populaire attractie afgebrand

Pier

Een bezoek aan het wandelhoofd Koningin Wilhelmina, de eerste pier van Scheveningen, was een geliefd uitje. Het volledig houten bouwwerk lang - anders dan de huidige Pier - pal voor het Kurhaus.

Tot 1942 bleven het strand en ook het wandelhoofd toegankelijk voor burgers. Wel werd luchtafweergeschut op het wandelhoofd geïnstalleerd. Daarnaast werd dertig meter wandeldek verwijderd en door een hangbrug vervangen. Dit moest voorkomen dat de pier kon dienen als landingshoofd voor de geallieerden. In 1941 werd joden de toegang verboden tot de duinen en het strand.

Brand

Vanaf mei 1942 werden het strand en de boulevard ook voor alle andere Nederlandse burgers verboden gebied. De badplaats kwam tot stilstand en het wandelhoofd raakte in verval. Op 26 maart 1943 brandde het bouwwerk volledig uit. De oorzaak van de brand is altijd een bron van speculatie gebleven. Hebben de Duitsers het wandelhoofd in brand gestoken uit angst voor de geallieerden? Is het vanzelf in brand geraakt? Of was het een uit de hand gelopen grap van een paar militairen?

naar boven